Riscurile pe care ni le asumam atunci cand accesam un credit

Un credit reprezinta uneori singura cale prin care ne putem indeplini visele. O masina mai buna, un televizor smart sau o vacanta petrecuta in locuri exotice alaturi de cei dragi reprezinta acele mici bucurii ale vietii ce ne ofera o portita de evadare din fata stresului cotidian.

Atunci cand se risipeste euforia acestor achizitii ramanem cu un credit pe care trebuie sa il rambursam, iar faptul ca intotdeauna isi pot face aparitia unele probleme personale sau de alta natura ne pun pe ganduri atunci cand ne gandim la modalitatea in care acesta va fi restituit.

Momentan nu avem de ce sa ne facem griji, intrucat marea majoritata a indicatorilor financiari  (LIBOR, EURIBOR sau ROBOR) se afla la un minim istoric, dar acest climatic economic poarta germenii viitoarei crize.

Parcurgand presa, aflam ca cererea de case, masini sau produse electrocasnice obtinute cu ajutorul unui credit este din ce in ce mai mare, iar apetenta pentru consum a populatiei nu mai poate fi tinuta in frau, in ciuda semnalelor supraincalzirii economiei globale primita de la marile burse.

Riscurile creditarii 

Atunci cand contractam un credit ne asumam si riscuri legate de problemele ce pot afecta rambursarea acestuia.

Astfel, riscul ratei dobanzii isi face aparitia in momentul in care avem un credit in lei cu dobanda variabila.  Aceasta este strict legata de ROBOR (rata medie a dobanzilor pe piata interbancare in lei) iar orice crestere a acestui indicator va influenta in mod negativ rata ce o vom plati la banca.

Riscul referitor la cursul valutar poate interveni daca avem un credit luat in alta moneda decat leul. Daca ne luam salariul in lei, iar creditul este in dolari, orice crestere a cursului leu / dolar va ridica valoarea ratei lunare.

Problemele personale pot reprezenta uneori riscuri mai mari ca cele economice

In afara situatiilor de mai sus, ce sunt strans legate de evolutia economica mondiala, viata privata poate avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste stabilitatea noastra financiara.

Astfel, problemele de sanatate ne pot pune in situatia in care nu mai putem munci pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, iar orice fel de concediu medical duce la diminuarea veniturilor.

De asemenea, o reducere a veniturilor poate interveni si in cazul in care sotul sau sotia isi pot pierde serviciul, iar lipsa unui salariu, indiferent cat de mic, se simte imediat in bugetul familiei.

Cea mai neplacuta varianta este in momentul in care ne pierdem jobul, deoarece suntem pusi in situatia in care nu mai putem plati ratele lunare.

Din fericire, exista posibilitatea incheierii unor asigurari ce prevad acest eveniment, iar societatea de asigurare va plati rata lunara in locul nostru pentru o anumita perioada de timp.

Datorita situatiei economice existenta la noi in tara, in ultima perioada de timp chiar si bancile sunt mai intelegatoare in aceste situatii, iar in momentul producerii evenimentului tot ce avem de facut este sa negociem cu banca o reesalonare a creditului pentru perioada viitoare.