Creditarea este masura cea mai la indemana atunci cand ne dorim accesul rapid la o suma de bani consistenta. Vacante exotice, masini puternice sau locuinte, toate acestea se transforma din vise in realitate cu ajutorul banilor imprumutati.
Creditele IFN (institutii financiare nebancare) reprezinta una dintre cele mai flexibile si facile variante de a obtine bani pentru realizarea proiectelor mult dorite. In Romania, acest tip de institutii financiare s-au raspandit dupa anul 2000 si au reusit sa acapareze o parte importanta din piata de creditare autohtona.
In general, apelam la IFN-uri atunci cand avem nevoie de bani si nu suntem eligibili conditiilor impuse de catre banca, nu avem la dispozitie timpul necesar pentru a cauta institutia care ne ofera cele mai avantajoase credite, sau nu dorim sa trecem printr-un proces stufos de analiza.
IFN-uri – caracteristici
Conform Legii 93/2009 IFN-urile fac referire la entitatile care, altele decat institutiile de credit (banci), ce desfasoară o activitate de creditare cu titlu profesional, in conditiile stabilite prin legile din Romania.
IFN-urile pot acorda urmatoarele tipuri de credite: de consum, imobiliare, operatiuni de factoring, forfetare, ipotecare, finantare tranzactii comerciale, microcredite si scontare. In afara de acordarea de credite, IFN-uri mai pot intreprinde activitati de leasing financiar, emiterea de garantii, precum si alte tipuri de finantare de natura creditului.
Institutiile financiare nebancare care activeaza pe teritoriul Romaniei au obligativitatea sa se inscrie in registrele de monitorizare ale BNR (Banca Nationala a Romaniei).
Conditii si documente necesare pentru obtinerea unui credit IFN
IFN-urile din Romania pot acorda un credit oricarei persoane interesate care indeplineste urmatoarele conditii: are varsta minima de 18 ani si are o vechime in munca de cel putin 3 luni.
Acestea sunt conditiile de baza impuse de toate institutiile financiare nebancare. Conditiile de acordare a unui credit difera de la o institutie la alta in functie de suma ce urmeaza a fi imprumutata, ce poate varia intre 500 si 90.000 Lei.
Un credit IFN (institutii financiare nebancare) se poate obtine in doua moduri: la sediul IFN-ului sau in mediul online. In cazul primei optiuni trebuie sa ne deplasam la sediul institutiei pentru depunerea fizica a documentatiei necesare aprobarii creditului.
A doua optiune ne ofera posibilitatea sa intreprindem actiunea depunerii documentatiei din confortul locuintei noastre, fara timpi lungi de asteptare si cozi interminabile.
Un alt avantaj este cel reprezentat de posibilitatea de a lua in viitor un nou credit fara acte, deoarece acestea au fost deja salvate in baza de date a IFN-ului ales de catre dvs. In continuare vom discuta despre modalitatea online de obtinere a unui credit.
Actele de baza pe care orice IFN le va dori de la persoanele interesate de obtinerea unui credit sunt urmatoarele: copii scanate dupa actul de identitate al titularului, o adeverinta de salariat (sau 3 fluturasi de salariu pe ultimele 3 luni).
Pe langa aceste acte se poate sa fiti nevoiti sa scanati si sa trimiteti documente aditionale precum: ultima factura de apa, gaze sau electricitate. Daca se doreste obtinerea acordului pentru un credit ipotecar se va scana extrasul de Carte Funciara din actul de proprietate al imobilului si se va obtine acordul ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala).
Pentru a descoperi oferta de creditare care ni se potriveste cel mai bine este de dorit sa prospectam piata IFN-urilor, atat la fata locului, cat si in mediul online.
Contractele pentru credit IFN (institutii financiare bancare) sunt, de regula, usor de urmarit si inteles, nu contin clauze ascunse (cum este cazul contractelor bancare) si se adreseaza doar persoanelor fizice. Este recomandat sa citim cu atentie termenii si conditiile de acordare a imprumutului.
Daca doriti sa realizati un proiect important pentru dvs. si nu aveti toti banii necesari puteti apela oricand la un credit IFN (institutii financiare nebancare). Simplitatea si rapiditatea procesului sunt garantiile de baza pe care orice IFN le ofera clientilor sai.