Societatea in care traim ne impinge sa avem toate activitatile pe „repede inainte”. Cafeaua de diminineata este bauta in fuga, la volan sau in metrou, iar odata ajunsi la birou ne cufundam in problemele zilnice de care ne desprindem cu greu.
Odata plecati de la birou, ne luptam cu aglomeratia din trafic pentru a ajunge acasa, unde ne asteapta familia, dar si alt gen de probleme.
Copilul are nevoie de ajutorul nostru la lectii, hainele i-au ramas mici si trebuie sa mergem la cumparaturi, iar odata ajunsi acasa realizam ca trebuie sa coboram la supermarketul de la parter deoarece am uitat sa cumparam produse alimentare.
Cel mai dificil este atunci cand realizam ca masina de spalat nu mai functioneaza, promotia din magazine este pe cale sa expire, iar noi realizam ca avem nevoie urgent de un imprumut.
Se poate obtine un credit rapid?
Raspunsul la intrebarea de mai sus este dat de explozia de produse financiare existenta in acest moment pe piata.
Exista mai multe tipuri de credite, personalizate pentru nevoile fiecaruia, oferite de institutiile bancare clasice sau de entitatile mai noi aparute ce ofera credite online.
Printre imprumuturile uzuale se numara creditele de nevoi personale, credite ipotecare si imobiliare, creditul „prima casa”, creditul de refinantare (cea mai bune metoda de a reduce dobanzile si de a diminua influenta negativa a fluctuatiilor valutare), etc.
Cu cat sumele de bani imprumutate vor fi mai mici, cu atat termenul de rambursare al acestora va fi mai scurt, iar dobanzile platite vor fi mai scazute.
Trebuie insa sa studiem cu atentie oferta mai multor institutii financiare si sa fim prudenti in alegerea produsului de care avem nevoie, deoarece o rata mare inseamna ca veniturile noastre vor fi diminuate, iar din banii ramasi trebuie sa supravietuim restul lunii.
Institutiile financiare pe intelesul tuturor
Este bine de stiut faptul ca imprumuturile pot fi acordate de institutii diferite, ce sunt grupate in mai multe categorii:
Institutiile bancare clasice ce sunt organizate ca si societati pe actiuni si au ca obiect de activitate acordarea imprumuturilor banesti si organizarea depozitelor financiare. Isi desfasoara activitatea pe o piata reglementata si se afla sub supravegherea BNR.
Bancile au rolul de a mobiliza banii inactivi si de a ii transforma in capital ce va fi imprumutat, de face plati sau alte tipuri de decontari intre agentii economici sau de a executa operatiuni cu hartii de valoare si de vanzare – cumparare de valuta;
Institutiile financiare nebancare sunt cunoscute sub numele de IFN-uri. Functionarea acestora este reglementata de legea 93 / 2009 si sunt inscrise intr-un registru BNR (Evidenta, General sau special). Institutiile financiare nebancare inscrise in Registrul General sau Special sunt obligate sa se constituie in societati comerciale pe actiuni.
IFN-urile pot acorda o gama variata de credite, printre care se numara creditele de consum, ipotecare, imobiliare, microcredite si pot efectua operatiuni de factoring, de scontare sau de forfetare ;
Institutiile ce nu se afla sub supravegherea BNR sunt SIF-urile (societatile de nvestitii financiare), organismele de plasament colectiv, societatile de asigurare si fondurile de pensii.