Cum accesam un imprumut pentru Prima Casa

In viata soseste intotdeauna momentul in care trebuie sa avem propriile lucruri. Inca din copilarie am invatat ca este necesar sa avem propriile haine, jucarii sau caiete, iar mai tarziu, odata ce am inaintat in varsta, am descoperit ca avem nevoie de propria masina, mobila si casa.

Chiar si studiile din ultima perioada au aratat ca este mai bine pentru copilul ce de vine adult sa se separe de parinti si sa se muta intr-o locuinta proprie, acolo unde isi poate organiza mai usor viata.

Cei mai multi prefera pentru inceput sa inchirieze un apartament, dar atunci cand isi vor intemeia propria familie devine necesara achizitionarea unei locuinte proprii.

In aceasta situatie un credit imobiliar devine singura varianta la care putem apela.

Ce este programul Prima Casa

Cei ce nu detin sau nu au detinut in proprietate nici o locuinta (singuri sau impreuna cu sotia) pot accesa programul Prima Casa. Acest program isi propune sa dezvolte sectorul constructiilor si sa faciliteze populatiei accesul la creditele ipotecare, prin garantarea a 50% din imprumuturile ce vor fi acordate de banci pentru achizitia unor locuinte, singura conditie fiind acordarea unor credite cu dobanzi preferentiale de catre institutiile bancare.

Persoanele ce doresc sa acceseze acest program trebuie sa aiba la dispozitie un avans minim (de regula 5% din valoarea creditului daca pretul imobilului este sub 70.000 euro) si sa isi ia angajamentul ca nu vor instraina locuinta in urmatorii 5 ani.

Cum se poate accesa creditul

Obtinerea acestui imprumut se face desul de usor, iar perioada de asteptare este una rezonabila.

Astfel, avansul trebuie depus intr-un depozit colateral, iar locuinta trebuie asigurata impotriva riscurilor. Drepturile de despagubire trebuie insa cesionate statului roman.

Dosarul ce trebuie depus la banca trebuie sa contina urmatoarele documente:

  • Adeverinta de salariat;
  • Copii dupa contractul de munca, fisa fiscala si certificatul de casatorie (daca este cazul);
  • Declaratie notariala a solicitantului (impreuna cu sotul / sotia, daca este cazul) ca nu detin in proprietate nici o locuinta sau ca nu au in derulare un alt credit ipotecar;
  • Actele imobilului ce urmeaza a fi cumparat;
  • Precontractul de vanzare – cumparare;
  • Actul de proprietate al imobilului;
  • Documente obtinute de la cadastru.

Banca ce va acorda creditul Prima Casa va trimite dosarul catre Fondul Natonal de Garantare a Creditelor pentru a obtine garantia din partea statului.

Fondul va analiza cererea, pe care o va trimite inapoi la banca (in cazul in care s-au gasit greseli) sau, in cazul in care totul este in regula va semna contractul de garantare  intre banca, Fond si client.

Costurile ce urmeaza sa le suportam sunt in principal generate de dobanda variabila perceputa de catre banca.

Mai intervin si:

  • comisionul de gestiune impus lunar de unele banci, ce va avea un impact mare asupra costurilor totale;
  • comisionul de garantare, de 0.45% pe an, calculat la 40 – 50% din sold, in functie de cat de vechi este imobilul;
  • comisionul de analiza al dosarului;
  • taxele notariale;
  • costurile cu evaluarea imobilului.